Jag – en omodern, bakåtsträvande teknofobiker…

Vi lever mitt i en fantastisk, digital revolution! Varje dag visas en miljard timmar av videoklipp via YouTube. Det görs 50 miljoner googlingar dagligen i Sverige och 90% av dessa görs via våra smartphones. Mitt i denna digitala explosion väljer jag att starta en blogg där jag uppmuntrar till att koppla ner, ta en digital detox och att hitta en digital balans.

Mitt personliga intresse för ämnet digital balans grundar sig i en frustration som smög sig på för ett par år sedan. Jag kände allt oftare att jag inte längre styrde över min egen tid och att hjärnan kändes splittrad. Jag kunde till exempel hämta barnen tidigt från förskolan för att få en mysig eftermiddag tillsammans. Det slutade med att tiden försvann när jag var upptagen med att sms:a andra föräldrar inför kvällens fotbollsträning, kolla skolportaler inför morgondagens utflykt och samtidigt lägga upp inlägg på Facebook kring hur mysigt jag hade det med barnen… Jag kände mig som en flipperkula som mest åkte med i all digital kommunikation och frustrationen växte.

Jag möter många – både privat och i mitt jobb som hälsokonsult – som beskriver att hjärnan känns överfull, att sömnen är katastrofal och att tiden inte räcker till – trots att vi idag kan vara effektiva och göra ”allt” via våra egna mobiltelefoner. Många har också börjat fundera på om det verkligen är vettigt att vi är så nåbara och om tempot som vi lever i är bra för vår hälsa.

Den här bloggen har sin grund i min egen väg mot en digital balans men, framför allt forskning inom hälsoområdet och också erfarenhet från alla de kloka människor jag möter längs vägen och vars erfarenhet jag ödmjukt och tacksamt tar del av och sprider med hopp om att kunna inspirera andra till att hitta sin egen väg till en bra hälsa.

Jag älskar verkligen den moderna tekniken! Som konsult kan jag jobba där det passar bäst för dagen – hemma, på tåget eller på ett café. Utan Skype hade jag troligtvis tappat kontakten med vännerna på Nya Zeeland och min lycka över att kunna nätshoppa är total. Med andra ord så är jag allt annat än en omodern, bakåtsträvande teknofobiker. För mig handlar det inte om att älska eller hata tekniken utan om att utnyttja det bästa av den digitala världen men samtidigt må bra.

 

 

I ett modernt och aktivt liv kan det vara svårt att hinna stanna upp och känna efter vad man egentligen behöver för att må bra. En digital detox kan därför ge en skön paus och en kickstart för att hitta den egna digitala balansen. Läs mer om hur du kan göra här!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.